juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zapiekanka rybna pod cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Alternatywa dla smażenia, smaczna i kolorowa

Zapiekanka rybna pod cukinią

Składniki:

Zapiekanka rybna pod cukinią

 

  • 300 g filetów z ulubionej ryby
  • duża cukinia
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej/oliwa
  • sok z cytryny
  • po łyżce : mąki razowej i jogurtu naturalnego
  • przyprawy : sól, pieprz, koperek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna pod cukinią
Filety rozmrażamy i przygotowujemy zalewe : olej mieszamy z wodą , sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem. Solimy i dodajemy suszony koperek. Mieszamy i wkładamy do zalewy filety. Cukinię podsmażamy w plasterkach, solimy i dokładamy cebulę. Przyprawiamy wg uznania. Wykładamy warzywka na filety ( najlepiej gdy umieścimy całość w naczyniu żaroodpornym) i zalewamy sosem - w 1/4 szkl zimnej wody rozpuszczamy mąkę i dodajemy jogurt. Wstawiamy danie do piekarnika w temp 180 C i pieczemy ok 25 min. Przepysznie smakuje z kaszą gryczaną.