kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekanka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną i tanią, kolorową zapiekankę ryżową. Idealna na obiad lub kolację. Jest sycąca i treściwa. Polecam.

Zapiekanka ryżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa

 

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dag wędliny
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek bek czosnku
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżka tartej mozarelli
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • garść tartej mozarelli do posypania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa
Groszek przelewamy na cedzak i odsączamy. Papryki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pokrojone składniki przesmażamy na oleju.

Do miski wkładamy ryż, przesmażoną warzywa z wędliną i dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy składniki na zapiekankę, lekko dociskamy do dna łyżką.

Jajka wybijamy do śmietanki i mieszamy, polewamy zapiekankę i posypujemy serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka ryżowa
Umytą paprykę kroimy w kostkę, czosnek i cebulę w kosteczkę.
Zapiekanka ryżowa
Pokrojone warzywa i kiełbasę przesmażoną na rozgrzanym oleju.
Zapiekanka ryżowa
Do miski wkładamy wszystkie składniki na zapiekankę i mieszamy.
Zapiekanka ryżowa
Składniki na zapiekankę wkładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem.