Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybka w wykonaniu i bardzo dobra. Często ją robię, gdy nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków.

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i warzywami

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i warzywami

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag
  • 2 cebule
  • 40 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • czubata łyżka przyprawy typu vegeta
  • szklanka kremówki
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i warzywami
Ryż gotujemy według przepis na opakowaniu. To samo robimy z mrożoną mieszanką warzywną. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle.

Gdy będzie zeszklona dokładamy pieczarki (plasterki). Dusimy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Śmietanę łączymy z jajkami i serem. Dodajemy vegetę.

Ryż łączymy z warzywami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach C przez pół godziny.