Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekanka ryżowa a'la gyros

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Cała rodzina lubi sałatkę o nazwie „gyros”, postanowiłam na obiad zrobić coś w podobnym smaku, zapiekanka znikała w ekspresowym tempie :)

Zapiekanka ryżowa a'la gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa a'la gyros

 

  • 1 niepełna szklanka ryżu
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżka oleju
  • 5 cm pora
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kiszone ogórki
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 5-6 plastrów sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa a'la gyros
Ryż wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 12 minut, odcedzić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wymieszać z przyprawą i olejem, usmażyć. Por i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Ogórki osączyć i tez pokroić. Do kurczaka wrzucić por i paprykę, razem chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać ogórki, wsypać ryż, kukurydzę, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Majonez, jogurt, keczup i przeciśnięty czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać do składników w naczyniu żaroodpornym, lekko przemieszać. Na wierzch ułożyć plastry sera (można użyć tartego).Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka ryżowa a'la gyros
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wymieszać z przyprawą i olejem, usmażyć.
Zapiekanka ryżowa a'la gyros
Por i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Ogórki osączyć i tez pokroić.
Zapiekanka ryżowa a'la gyros
Do kurczaka wrzucić por i paprykę, razem chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać ogórki, wsypać ryż, kukurydzę, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka ryżowa a'la gyros
Majonez, jogurt, keczup i przeciśnięty czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać do składników w naczyniu żaroodpornym, lekko przemieszać. Na wierzch ułożyć plastry sera (można użyć tartego).