Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa wg Megg
Ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić mięso, dodać przyprawę do gyrosa i smażyć często mieszając. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z ketchupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć ryż, na to połowę przygotowanego sosu czosnkowego, następnie połowę startego sera, później podsmażone mięso a na wierzch resztę sosu czosnkowego. Zapiekankę piec w 180 st przez 30 min. Pod koniec pieczenia na wierzch zapiekanki wyłożyć resztę startego sera i włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Zapiekankę podawać z ketchupem.