Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżem, jabłkami i czarną porzeczką
Jajka zmiksować z cukrem, śmietanką oraz mlekiem.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, nałożyć jedną część ugotowanego ryżu ( zawartość jednego woreczka ryżu), ryż polać połową mikstury jajeczno - mlecznej, następnie nałożyć jedną połowę dżemu z czarnej porzeczki, potem wyłożyć połowę startych jabłek, jabłka posypać cynamonem.
Potem nałożyć drugą część ryżu ( drugi woreczek) i ponownie polać pozostałą częścią mleka z jajkami, nałożyć drugą połowę czarnej porzeczki oraz starte jabłka. Ponownie posypać cynamonem i delikatnie cukrem.
Naczynie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 C przez około 20-30 minut.
Taka zapiekanka najlepiej smakuje na cieplo.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, nałożyć jedną część ugotowanego ryżu ( zawartość jednego woreczka ryżu), ryż polać połową mikstury jajeczno - mlecznej, następnie nałożyć jedną połowę dżemu z czarnej porzeczki, potem wyłożyć połowę startych jabłek, jabłka posypać cynamonem.
Potem nałożyć drugą część ryżu ( drugi woreczek) i ponownie polać pozostałą częścią mleka z jajkami, nałożyć drugą połowę czarnej porzeczki oraz starte jabłka. Ponownie posypać cynamonem i delikatnie cukrem.
Naczynie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 C przez około 20-30 minut.
Taka zapiekanka najlepiej smakuje na cieplo.