Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, lekko kokosowa zapiekanka z ryżem, brzoskwiniami, jabłkami. Idealna dla całej rodziny na pyszny deser czy podwieczorek.

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami

Składniki:

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami

 

  • 1 - 1. 1/2 szklanki ryżu

 

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (411 g razem z puszka :) )

 

  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml )

 

 

  • cukier (ilość według uznania )

 

  • 1.5 - 2 szklanki wody i mleka ( pół na pół ) do ugotowania ryżu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami
Do garnka wlać wodę i mleko ( proporcje pół na pół ) , dodać ryz i ugotować.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, jedna zostawić do udekorowania, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na spod nałożyć ugotowany ryż, na ryżu układać kawałki brzoskwiń, następnie nałożyć kolejna porcje ryżu.

Całość polać mlekiem kokosowym. Umyte i obrane ze skorki jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach , posypać nimi ryż z brzoskwiniami i mlekiem kokosowym, pokroić ostatni kawałek brzoskwini i ułożyć na jabłkach.

Całość posypać cukrem w ilości odpowiedniej do własnego smaku. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez około 20 minut lub do czasu aż ryz wchłonie mleczko kokosowe w wierzch się delikatnie zrumieni.

Smacznego :)