Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami
Do garnka wlać wodę i mleko ( proporcje pół na pół ) , dodać ryz i ugotować.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, jedna zostawić do udekorowania, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na spod nałożyć ugotowany ryż, na ryżu układać kawałki brzoskwiń, następnie nałożyć kolejna porcje ryżu.
Całość polać mlekiem kokosowym. Umyte i obrane ze skorki jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach , posypać nimi ryż z brzoskwiniami i mlekiem kokosowym, pokroić ostatni kawałek brzoskwini i ułożyć na jabłkach.
Całość posypać cukrem w ilości odpowiedniej do własnego smaku. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez około 20 minut lub do czasu aż ryz wchłonie mleczko kokosowe w wierzch się delikatnie zrumieni.
Smacznego :)
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, jedna zostawić do udekorowania, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na spod nałożyć ugotowany ryż, na ryżu układać kawałki brzoskwiń, następnie nałożyć kolejna porcje ryżu.
Całość polać mlekiem kokosowym. Umyte i obrane ze skorki jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach , posypać nimi ryż z brzoskwiniami i mlekiem kokosowym, pokroić ostatni kawałek brzoskwini i ułożyć na jabłkach.
Całość posypać cukrem w ilości odpowiedniej do własnego smaku. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez około 20 minut lub do czasu aż ryz wchłonie mleczko kokosowe w wierzch się delikatnie zrumieni.
Smacznego :)
Netka