Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi żytnie
Saszetkę trendy lunch gotujemy wg przepisu z opakowania, studzimy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, ser oraz białko i mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto:
Ze składników na ciasto pierogowe zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na 30 min. Potem rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na ok. 3 mm.
Wykrajamy koła z ciasta i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi i układamy po kolei na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Z podanych składników wyszło mi 30 pierogów.
Ciasto:
Ze składników na ciasto pierogowe zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na 30 min. Potem rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na ok. 3 mm.
Wykrajamy koła z ciasta i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi i układamy po kolei na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Z podanych składników wyszło mi 30 pierogów.