slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone pierogi żytnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne pieczone pierogi. Ciasto zrobione na mące żytniej jest bardzo smaczne i elastyczne, dobrze się wałkuje i wychodzą z niego delikatne i smaczne pierogi. Nadzienie pasuje tu każde.

Pieczone pierogi żytnie

Składniki:

Pieczone pierogi żytnie

 

  • Ciasto:
  • 125 ml kefiru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • szczypta sody
  • 2 szkl mąki żytniej 720 + do podsypania

 

  • Farsz:
  • 1 saszetka trendy lunch (mhammas, groszek, grzyby leśne, tymianek)
  • 100 g żółtego sera tartego
  • 1 białko jajka
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • oraz żółtko jajka do posmarowania
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi żytnie
Saszetkę trendy lunch gotujemy wg przepisu z opakowania, studzimy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, ser oraz białko i mieszamy. Odstawiamy.

Ciasto:

Ze składników na ciasto pierogowe zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na 30 min. Potem rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na ok. 3 mm.

Wykrajamy koła z ciasta i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi i układamy po kolei na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Z podanych składników wyszło mi 30 pierogów.