Sposób przygotowania:
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonymETAP 1:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone.
Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką.
ETAP 2:
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
ETAP 3:
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.
ETAP 4:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera, następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki.
Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.