VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad!

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym

Składniki:

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym

 

  • 350 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 300 g żółtego sera
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Ostra czerwona papryka
  • Liść lubczyku
  • Olej do smażenia
  • Masło

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym

ETAP 1:

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym
Do zapiekanki przygotowujemy mięso mielone z cebulą i papryką

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone.

Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką.

ETAP 2:

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.

ETAP 3:

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym
Przygotowanie składników do sałatki- ser, ogórki i papryki

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.

ETAP 4:

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym
Gotową zapiekankę zapiekamy w 200*C przez 25 minut

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera, następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki.

Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.