Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem boczku a wszystko zapieczone pod serową chmurką jest świetną kompozycją na obiadek.

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaki obieramy i płuczemy, kroimy w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy w 190 stopniach 60 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym serem i odkryte wkładamy na 15 minut do piekarnika. Szczypior siekamy, posypujemy po całej zapiekance i podajemy. 
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Etap 1 naczynie smarujemy masłem na całej powierzchni
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Etap 2 układamy warstwę pokrojonych ziemniaków
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Etap 3 nakładamy warstwę pokrojonego w plastry boczku
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Etap 4 nakładamy warstwę ziemniaków podlewamy bulionem i zapiekamy następnie posypujemy serem i zapiekamy