paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wiejska zapiekanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna i syta zapiekanka z kiełbasą wiejską oraz ziemniakami.

 Wiejska zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiejska zapiekanka

 

  • 0,75 kg kiełbasa wiejska
  • 0,5 kg ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 12 dag pieczarki
  • 15 dag ser zółty
  • 1/2 szklanki ketchup
  • 2 łyżki majonez
  • 1-2 łyżeczki przyprawa Tzatzik Prymat
  • 20 dag mąka przenna
  • 1 sztuka jajko
  • szczypta soli
  • 10 dag masło

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka
Kiełbasę pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić. Ziemniaki obrać pokroić w talarki o grubości ok 0,5 cm i obgotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedzić. Przygotować ciasto: Mąkę, jajko, margarynę i szczyptę soli zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia . Podpiec przez ok 15-20 minut w temp. 180 stopni. Sos: ketchup i majonez wymieszać dodać starty serek oraz czosnek, wymieszać. Sosem polać podpieczone ciasto. Później układać partiami pozostałe składniki, najpierw ziemniaki wokół formy następnie cebulę, kiełbasę i pieczarki. Ponownie układamy składniki w tej samej kolejności aż do zapełnienia formy. Najlepiej aby składniki lekko zachodziły na siebie. Piec w temp. 160 stopni przez ok . 25-30 minut. Przed podaniem można polać ketchupem.
 Wiejska zapiekanka
Sos: ketchup i majonez wymieszać dodać starty serek oraz czosnek, wymieszać.
 Wiejska zapiekanka
Przygotować ciasto: Mąkę, jajko, margarynę i szczyptę soli zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia . Podpiec przez ok 15-20 minut w temp. 180 stopni. sosem polać ciasto
 Wiejska zapiekanka
Później układać partiami pozostałe składniki, najpierw ziemniaki wokół formy następnie cebulę, kiełbasę i pieczarki.
 Wiejska zapiekanka
Ponownie układamy składniki w tej samej kolejności aż do zapełnienia formy. Najlepiej aby składniki lekko zachodziły na siebie. Piec w temp. 160 stopni przez ok . 25-30 minut.