Sposób przygotowania:
Wiejska zapiekanka
Kiełbasę pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić. Ziemniaki obrać pokroić w talarki o grubości ok 0,5 cm i obgotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedzić. Przygotować ciasto: Mąkę, jajko, margarynę i szczyptę soli zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia . Podpiec przez ok 15-20 minut w temp. 180 stopni. Sos: ketchup i majonez wymieszać dodać starty serek oraz czosnek, wymieszać. Sosem polać podpieczone ciasto. Później układać partiami pozostałe składniki, najpierw ziemniaki wokół formy następnie cebulę, kiełbasę i pieczarki. Ponownie układamy składniki w tej samej kolejności aż do zapełnienia formy. Najlepiej aby składniki lekko zachodziły na siebie. Piec w temp. 160 stopni przez ok . 25-30 minut. Przed podaniem można polać ketchupem.
marietta