Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Zapiekanka z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, upiec na ruszcie aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Mozarellę pokroić w plasterki. Naczynie ż

Zapiekanka z bakłażanem

Składniki:

Zapiekanka z bakłażanem

 

  • 2 bakłażany
  • 2 serki mozarella 250 g
  • 2 łyżki startego sera pecorino (może być oscypek)
  • majeranku i tymianku lub innych zielonych ziół do wyboru (może być bazylia, oregano, zielona pietruszka)
  • 2 łyżki tartej
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z bakłażanem
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, upiec na ruszcie aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Mozarellę pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać warstwami bakłażany i mozarellę, posypywać zieleniną, serem pecorino i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni na 15-20 minut.