Sposób przygotowania:
Zapiekanka z brokułem i fasolką
Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Rzucamy na rozgrzaną patelnię i szklimy. Parówki kroimy w średniej grubości plastry i wrzucamy do cebuli. Całość chwilę smażymy. Na patelni rozpuszczamy masło i na gorące wsypujemy mąkę. Krótko przesmażamy i ciągle mieszając dolewamy powoli wodę i mleko, tak aby uzyskać jednolity sos. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, przekładamy przesmażoną cebulę z parówkami i zalewamy sosem. Z fasoli obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 7min i odcedzamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw i posypujemy nim całość. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni Celsjusza. Pieczemy 20minut, po czym podnosimy temperaturę do 200stopni i pieczemy 5-10 minut aż się ser zarumieni.