Sposób przygotowania:
Zapiekanka z gyrosem i ryżem
Ryż gotujemy ok 20 minut, a w trakcie kroimy resztę składników: - cebulę w talarki - paprykę w paski - ogórki w plasterki - filety z kurczaka w kostkę (według uznania, my kroimy na malutkie kawałeczki) - na tarce ścieramy żółty ser Smażymy pokrojone filety z kurczaka z przyprawa do gyrosa i dodajemy do niego cebulę. Całość smażymy do uzyskania miękkiej cebuli i dobrze ze smażonego kurczaka. Wszystkie przygotowane produkty, układamy w danej kolejności w podłużnym żaroodpornym półmisku: Zaczynamy od dołu: 1. wykładamy ugotowany ryż 2. smarujemy majonezem 3.polewamy ketchupem 4. wysypujemy 1/3 startego sera 5. wykładamy wcześniej przygotowany kurczak z cebulką 6. wysypujemy kolejną cześć 1/3 startego sera 7. układamy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe 8. układamy pokrojoną w plasterki paprykę 9. całość pokrywamy resztą żółtego sera 10. smarujemy wymieszanym majonezem i ketchupem ( na sama górę dania) Wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika na 175 C i zapiekamy 30 minut. Życzymy smacznego:)