Sposób przygotowania:
zapiekanka z jarzynami
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie , cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć.Mięso mielone dobrze zagnieść z bułką , jajkiem, cebulą i czosnkiem. Dodać musztardę i połowę suszonego tymianku,przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki, marchewki, pory oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Formę żaroodporną posmarować tłuszczem, ułożyć połowę plasterków ziemniaków , przykryć warstwą mięsa mielonego, rozsmarować, lekko przycisnąć, obłożyć resztą ziemniaków i pozostałymi warzywami , całość posypać tymiankiem, solą, pieprzem, całość polać rosołem. formę, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Danie piec 1h w temperaturze 200 stopni. Zapiekankę posypać żółtym serem i piec 15-20min bez przykrycia , podawać na gorąco.