Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kalafiora i brokułów
Ciasto:zrobić rozczyn z cukru 1łyżki mąki,drożdży i letniego mleka,odstawić w ciepłe miejsce.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość połączyć z resztą składników i dokladnie wyrobić ciasto.Wyłożyć je na natłuszczoną blachę i pozostawić do wyrośnięcia,następnie wysmarować keczupem wymieszanym z olejem. Farsz:Kalafior i brokuły podzielić na małe różyczki,ugotować na półtwardo,osączyć.Ugotowane na twardo jajka,pokroić w plastry lub posiekać.Składniki farszy równimiernie rozłożyć na podrośniętym cieście. Sos:Śmietanę i żółty ser wymieszać w rondlu,doprawić do smaku i podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Warzywa zalać sosem i wstawić do piekarnika,piec w 180-200"C około30min.
02921