Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotować w 2,5 szklanki wody razem z 1/2 kostki rosołowej do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebule obrać i drobno posiekać, a kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić. Do cebuli wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć razem ok. 5 min. Do miski wrzucić jajka i rozbełtać je. Przyprawić pieprzem i solą.
Do jajek dodać ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie rozmieszać, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką.
Wszystko wymieszać i wyłożyć na formę do tarty. Ser mozzarella odsączyć z wody, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Posypać ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min. Podawać na gorąco.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić. Do cebuli wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć razem ok. 5 min. Do miski wrzucić jajka i rozbełtać je. Przyprawić pieprzem i solą.
Do jajek dodać ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie rozmieszać, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką.
Wszystko wymieszać i wyłożyć na formę do tarty. Ser mozzarella odsączyć z wody, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Posypać ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min. Podawać na gorąco.