gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną zapiekankę podaję na obiad jako drugie danie. Moja rodzina bardzo ją lubi. Polecam.

Zapiekanka pieczarkowa

Składniki:

Zapiekanka pieczarkowa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pieczarkowa

ETAP 1:

Zapiekanka pieczarkowa
Obranym pieczarkom odcinamy ogonki i kapelusze przekładamy do miski.

Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki.

ETAP 2:

Zapiekanka pieczarkowa
Obrane pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem

Każdą pieczarkę przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

ETAP 3:

Zapiekanka pieczarkowa
Pieczarki maczamy w jajku i następnie w bułce tartej.

Następnie pieczarki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.

ETAP 4:

Zapiekanka pieczarkowa
Pieczarki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Kapelusze grzybów w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

ETAP 5:

Zapiekanka pieczarkowa
W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone pieczarki.

Usmażone pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 6:

Zapiekanka pieczarkowa
Przecier pommidorowy wlewammy między pieczarki.

Następnie wlewamy przecier pomidorowy.

ETAP 7:

Zapiekanka pieczarkowa
Pokrojoną w kostkę wędliną posypujemy pieczarki.

Wędlinę kroimy w kostkę i posypujemy pieczarki w naczyniu.

ETAP 8:

Zapiekanka pieczarkowa
Wierzch zapiekanki przykrywamy plastrami żółtego sera.

Zapiekankę przykrywamy plastrami żółtego sera i posypujemy łyżką bułki tartej. Zapiekamy ok.20minut w temp.180 stopni.