dżastysia

dżastysia

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zapiekanka z kaszy krakowskiej i grzybów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę z kaszy krakowskiej i grzybów podawać z mięsem, jajkami i surówkami lub sałatkami warzywnymi.

Zapiekanka z kaszy krakowskiej i grzybów

Składniki:

Zapiekanka z kaszy krakowskiej i grzybów

 

  • 2 szklanki kaszy krakowskiej
  • garść suszonych grzybów ok. 30 g
  • 1 cebula
  • 1 łyżka stołowa masła
  • tłuszcz do smarowania
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy krakowskiej i grzybów
Umyte dokładnie grzyby ugotować razem z cebulą, odcedzić, zostawić wywar. Odlać z niego 3 szklanki, dodać masło i na wrzący wrzucić kaszę krakowską, zagotować i przykryć, następnie gotować jakieś 10 minut. Grzyby pokroić w drobne paski, zmieszać z kaszą, posolić i popieprzyć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć kaszę i zapiec w piekarniku. Z wierzchu można posypać posiekaną zieloną pietruszką.