kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wegetariańska propozycja smacznej zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy. Świetna na obiad czy kolację.

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

Składniki:

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

 

  • szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody lub rosołu
  • łyżeczka soli
  • bryndza
  • 3 średnie buraki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • średnia biała cebula
  • sól, czarny pieprz
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • żółty ser (około 100g)
  • koperek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy
Buraki gotujemy w osolonej wodzie, obieramy ze skórki i ścierami na tarce. na maśle klarowanym szklimy na drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. Kaszkę kukurydziana gotujemy w dwóch szklankach wrzątku z dodatkiem soli oraz łyżki masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.