Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy
Buraki gotujemy w osolonej wodzie, obieramy ze skórki i ścierami na tarce. na maśle klarowanym szklimy na drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. Kaszkę kukurydziana gotujemy w dwóch szklankach wrzątku z dodatkiem soli oraz łyżki masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.