rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekankę z kaszy kukurydzianej najlepiej podawać z sałatkami lub surówkami.

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

 

  • 1,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Do posolonej i wrzącej wody wrzucić kasze i gotować na małym ogniu, aż się zagotuje, przykryć, wstawić do piekarnika i wypiec. Kiełbasę pokroić w drobne paski, ser zetrzeć na tarce. Koncentrat rozpuścic w kostce rosołowej, by miał gęstość sosu, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć i wymieszać z koncentratem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć na spód warstwę kaszy, na to warstwę kiełbasy i sera, polać sosem, wierzchnia warstwa ma być z kaszy, posypać ją serem, zapiec w piekaniku, az ser się zarumieni.