peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 380
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dziś z mojego piekarnika wyskoczyło coś absolutnie prostego i pysznego. Z trudem powstrzymałam się, aby nie zjeść wszystkiego na raz. Na szczęście udało się zachować coś na jutro :-D

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku

 

  • 1 średnia cebula biała
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 8 ząbków nieobranego czosnku
  • 8 niedużych pomidorów
  • 70 g chorizo pikantnej
  • 8 udek kurczaka bez kości i skóry
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane pokrojone na ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut.

3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5 mm). Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę z oregano i odstawiamy.

4. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, posypujemy warzywa plasterkami chorizo - mieszamy. Na wierzchu układamy udka kurczaka i posypujemy wymieszanymi wcześniej przyprawami. Doprawiamy solą, pieczemy kolejne 20 minut.

5. W tym czasie: Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Zmywamy ;-)

6. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, powstałymi w czasie pieczenia sokami okraszamy kawałki kurczaka. Dodajemy kawałki papryki. Pieczemy kolejne 20 minut.

7. Podajemy na ciepło. Jedząc wyciskamy czosnek z łupinek.
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku - sposób podania