EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Makaronowo-pomidorowa zapiekanka z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, soczystego kurczaka, dużej ilości dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku i ostrej papryki.

Makaronowo-pomidorowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki:

Makaronowo-pomidorowa zapiekanka z kurczakiem

 

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g makaronu rurki np. 5 warzyw
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 pomidory
  • 200 g zielonego groszku np. mrożonego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 120 g sera np. gouda
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masłą
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaronowo-pomidorowa zapiekanka z kurczakiem

ETAP 1:

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
2. Z pomidorów usuń gniazda nasienne, pokrój w grubszą kostkę,
a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie podsmaż z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Gdy kurczak będzie już miękki dodaj papryki w proszku, curry, kukurydzę i świeże pomidory oraz pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie całość przełóż na makaron znajdujący się w naczyniu żaroodpornym.
4. Jajka rozkłóć ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
5. Wierzch zapiekanki polej masą jajeczną, posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez około 30minut.