Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanki makaronowe to niezawodny sposób na smaczny i sycący obiad. Możemy wykorzystać do nich dowolne produkty, które mamy w domu, np. pierś z kurczaka, pieczarki i brokuły.

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/4 opakowania ulubionego makaronu, np. penne
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • olej rzepakowy
  • 7 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

ETAP 1:

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
Pierś z kurczaka przyprawiamy, smażymy na oleju

Pierś z kurczaka opłukujemy i osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Makaron gotujemy al dente.

ETAP 2:

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
Cebulę i pieczarki smażymy na oleju do odparowania płynu z grzybów

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę.

Gdy ta się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy sól i pieprz.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.

ETAP 3:

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
Składniki zapiekanki mieszamy, przekładamy do formy do pieczenia, posypujemy serem

Pierś z kurczaka, odcedzony makaron, pieczarki z cebulą i brokuł mieszamy, dodajemy przyprawę do dań kuchni włoskiej oraz ketchup, wlewamy tłuszcz ze smażenia mięsa, mieszamy.

Całość przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.

Ser ścieramy na tarce, posypujemy nim potrawę.

Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.