Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczakiem w kokardkach
1. Na około dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania dania piersi z kurczaka drobno pokroić w kostkę i wymieszać je z odrobiną ziół prowansalskich, pieprzem, odrobiną soli oraz z czosnkiem i cebulą z kostek knorr. 2. Ugotować makaron na sposób al-dente. 3. Umyć pomidory i drobno je pokroić. Dodać do nich sól i pieprz. 4. Podsmażyć delikatnie piersi z kurczaka. 5. Część ugotowanego makaronu rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na niego rozłożyć część pomidorów i kurczaka z patelni. Ułożyć pozostałe pomidory na kurczaku, a następnie posypać delikatnie odrobiną sera pleśniowego pokrojonego w paski i odrobiną sera żółtego. Na całość ułożyć resztę makaronu, posypać serem żółtym i startym serem pleśniowym. 6. Włożyć całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec wszystko ok. 23 minut [ można krócej ] 7. Można podawać wszystko polane sosem np. bolońskim - to według własnego uznania.