Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczakiem ws. czosnkowym
Makaron, pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, gotujemy i podsmażamy wcześniej. Paprykę kroimy w kostkę. Pierś i mielone przyprawiamy przyprawą do gyrosa.
Przygotowujemy sos: wyciskamy ząbki czosnku z kawałkami, dodajemy majonez, jogurt, ketchup, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do lodówki.
Tymczasem smarujemy dno naczynia żaroodpornego oliwą, oraz odrobiną majonezu, układamy na przemian aż do wyczerpania składników makaron, mięso mielone, pieczarki, paprykę, pierś z kurczaka, polewamy sosem górę i posypujemy otartym serem.
Zapiekamy w 180 C, około 40 minut.
Ja robiłam taką, ale można zrobić wedle własnego uznania np. bez mielonego i papryki, lub jak wolimy. Można dodać ogórka konserwowego.
Smacznego
Przygotowujemy sos: wyciskamy ząbki czosnku z kawałkami, dodajemy majonez, jogurt, ketchup, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do lodówki.
Tymczasem smarujemy dno naczynia żaroodpornego oliwą, oraz odrobiną majonezu, układamy na przemian aż do wyczerpania składników makaron, mięso mielone, pieczarki, paprykę, pierś z kurczaka, polewamy sosem górę i posypujemy otartym serem.
Zapiekamy w 180 C, około 40 minut.
Ja robiłam taką, ale można zrobić wedle własnego uznania np. bez mielonego i papryki, lub jak wolimy. Można dodać ogórka konserwowego.
Smacznego