Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem
Ziemniaki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekrajamy na pół, większe na ćwiartki. Gotujemy w posolonej wodzie 15 min i odstawiamy. Fileta płuczemy, solimy, pieprzymy i zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez 10 min na 180 stopni. Wyciągamy, czekamy aż ostygnie, ściągamy skórę i kroimy w dużą kostkę. Pora płuczemy, kroimy na pół i na talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na złoto pora. W osobnej misce mieszamy szpinak, roztrzepane jajka, gałkę. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki,posypujemy przyprawą do ziemniaków i dokładnie mieszamy, dodajemy łososia,pora oraz szpinak z jajkami. Zapiekamy w piekarniku na 180 stopni przez 20 minut. Do czasu aż jajka się zetną. Gotowe. Smacznego