mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zapiekanka z makaronem i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekankę podałam z ketchupem. Można użyć także sosu czosnkowego czy salsy.

Zapiekanka z makaronem i camembertem

Składniki:

Zapiekanka z makaronem i camembertem

 

  • 350 g grubego makaronu (u mnie świderki)
  • 200 g kremowego serka
  • krążek sera camembert
  • 200 g szynki (lub pierś z kurczaka)
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawa do pizzy (lub ulubione zioła)
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie pomidorki
  • ketchup

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronem i camembertem
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie tak, by był al dente. Odcedzamy, zostawiając szklankę wody, w której makaron się gotował. Wlewamy wodę z powrotem do garnka, dodajemy kremowy serek i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Makaron łączymy z sosem. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy aż odparuje woda. Szynkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę posiekaną w piórka. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pieczarki wraz ze szynką, mieszamy. Camembert kroimy w kawałki i dodajemy do makaronu wraz z zawartością patelni. Po czym wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Przekładamy makaron do sporej formy żaroodpornej. Dekorujemy plasterkami pomidorków oraz camembertem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w 200*C, aż wierzch zacznie się rumienić.