Sposób przygotowania:
zapiekanka z makaronu
makaron ugotowac ,,al dente'',cebulę drobno pokroic, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę ,pokroic na ćwiartki i usunąć pestki.w garnku roztopić tłuszcz wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać, wlać mleko i zagotować ,stale mieszając.dodać tymianek,połowę pokrojonej cebuli i liść laurowy.chwile pogotować , wytworzony sos przecedzić do miski.ser zetrzeć na tarce z małymi otworami i dodać do sosu.rozgrzać piekarnik do 225*C. w żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ugotowanego makaronu,na wierzch położyć pomidory, mielone mięso i resztę cebuli,przyprawić. całosć polac sosem serowym i wstawić do nagrzanego piekarnika .zapiec na kolor złocistobrązowy ok.45min.w przypadku gotowanej szynki zapiekać ok30min.