Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zapiekanka z makaronu i szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli uda się zapiec tak by po wyjęciu tworzyła konkretny kształt to będzie fantastycznie jak nie to też

Zapiekanka z makaronu i szpinaku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka z makaronu i szpinaku

 

  • 1/5 paczki makaronu penne ryżowego
  • 12,5 dag ( 1/4 paczki ) mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki ( 30 % lub 18 % )
  • 1/2 szklanki usiekanej dymki lub szczypiorku
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu i szpinaku
Makaron ugotować al dente i odcedzić .
Foremkę do zapiekanek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Jajka dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką .
Usmażyć szpinak na maśle .Doprawić mini kostkami czosnkowymi , pieprzem , gałką muszkatołową . Wlać śmietankę . Dusić 5 minut . Ostudzić. Wymieszać makaron , szpinak , dymkę i jajka . Doprawić solą i pieprzem .
Wyłożyć do foremki .Zapiekać 45 minut w 180 * C ( wstawiać do rozgrzanego piekarnika ).
Podawać do mięs albo jako samodzielne danie .
Zapiekanka z makaronu i szpinaku
Szpinak usmażyć na maśle , doprawić mini kostkami czosnkowymi , pieprzem i gałką muszkatołową - a potem podlewam śmietanką
Zapiekanka z makaronu i szpinaku
W wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą małą tortownicę włożyć wymieszaną masę makaronowo-szpinakowo- jajeczną