Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka to smaczne sycące danie. Można do niej dodać różne gatunki mięsa.

Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw

 

  • 1/2 kg kapusty białej
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 30-40 dag makaronu łazanki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 mały por
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki siekanego szczypiorku
  • przyprawa do zup w płynie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw
Umyte mięso włożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Po 20 minutach dodać obraną marchew, pietruszkę, oczyszczony por, gałązkę lubczyku, szczyptę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Kapustę bardzo drobno posiekać i ugotować na pół miękko w wodzie, osączyć na sicie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Oczyszczone z kości mięso i warzywa drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, połączyć z mięsem i warzywami, doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą do zup. Wszystko razem podsmażyć przez kilka minut, wymieszać ze szczypiorkiem. Makaron ugotować al-dente w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać połowę makaronu, wyłożyć farsz, przykryć pozostałym makaronem. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Naczynie z makaronem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 12- 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. Zapiekankę można podawać z ketchupem.
Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw
Ugotowane mięso i warzywa drobno posiekać
Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw
Drobno pokrojoną kapustę zalać wodą i ugotować
Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw
Wszystkie składniki połączyć z podsmażoną cebulą
Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw
Ugotowany makaron układać warstwami z mięsem i warzywami