Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu, mięsa i warzyw
Umyte mięso włożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Po 20 minutach dodać obraną marchew, pietruszkę, oczyszczony por, gałązkę lubczyku, szczyptę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Kapustę bardzo drobno posiekać i ugotować na pół miękko w wodzie, osączyć na sicie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Oczyszczone z kości mięso i warzywa drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, połączyć z mięsem i warzywami, doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą do zup. Wszystko razem podsmażyć przez kilka minut, wymieszać ze szczypiorkiem. Makaron ugotować al-dente w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać połowę makaronu, wyłożyć farsz, przykryć pozostałym makaronem. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Naczynie z makaronem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 12- 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. Zapiekankę można podawać z ketchupem.