Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z marchewki i kalarepek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można zrobić zapiekankę z marchwi i kalafiora.

Zapiekanka z marchewki i kalarepek

Składniki:

Zapiekanka z marchewki i kalarepek

 

  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kalarepek
  • 5 szt cebuli dymki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1/2 szkl majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/3 szkl stopionego masła
  • 1 szkl bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z marchewki i kalarepek
Marchew i kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej osolonej wody i ugotować na półmiękko, odcedzić. 1/2 szkl wywaru wymieszać z majonezem, startym chrzanem i posiekaną cebulką razem ze szczypiorem, solą i pieprzem. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem z majonezu, posypać żółtym serem, bułką tartą i skropić stopionym masłem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekać aż bułka na wierzchu lekko się zrumieni. Podawać jako dodatek do obiadu.