Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciekawa zapiekanka z dwoma serami

Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim

 

  • 400g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 500g przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

  • 250g makaronu świderki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 400g serka wiejskiego
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim
Cebulę obrać, pokroić i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso mielone, smażyć, aż straci różowy kolor. Dodać przecier pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić sos ok 5 minut. W tym czasie ugotować makaron świderki. Ma być 'twardawy', dojdzie podczas zapiekania. Mozzarellę kroimy w kostkę, serek wiejski odcedzamy ze śmietanki, dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Odcedzony i ostudzony makaron mieszamy z sosem mięsnym, wykładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy sosem serowym. Pieczemy ok 30 minut w 180st.
Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim
Cebulę obrać pokroić i przesmażyć na łyżce oleju Dodać mięso mielone smażyć aż straci różowy kolor Dodać przecier pomidorowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić do smaku solą i pieprzem Dusić sos ok 5 minut
Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim
Mozzarellę kroimy w kostkę serek wiejski odcedzamy ze śmietanki dodajemy 2 jajka Całość mieszamy Doprawiamy lekko solą i pieprzem
Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim
W tym czasie ugotować makaron świderki Ma być twardawy dojdzie podczas zapiekania Odcedzony i ostudzony makaron mieszamy z sosem mięsnym
Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim
wykładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy sosem serowym