Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie w sam raz na jesienne wieczory. Pożywna i sycąca zapiekanka z penne i warzywami otulona pysznym sosem serowo-brokułowym zasmakuje każdemu.

Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym

Zapiekanka z penne

  • 250 g makaronu penne
  • 250 g brokuła
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 6 szt. pieczarek brązowych

Sos serowo-brokułowy

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 10 dkg sera brie
  • 10 dkg sera gouda
  • 10 dkg sera grana padano

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym

Sos serowo-brokułowy

Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy posiekane bardzo drobno różyczki brokuła. Chwilę podgrzewamy i dodajemy wszystkie sery. Całość gotujemy ok. 5 min aż sery się rozpuszczą a sos zgęstnieje.

Zapiekanka z penne

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli al dente.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, por oraz pieczarki. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy ok. 5 min. Dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości.

Na osobnej patelni przesmażamy mięso mielone.

Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na makron wykładamy kolejno podsmażone mięso oraz warzywa. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.

Zapiekamy w piekarniku w temp. 180'C przez ok. 20 minut.

Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Na patelni podsmażamy cebulkę, por oraz pieczarki
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Do podsmażonych warzyw dodajemy pokrojoną paprykę
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajmy posiekany brokuł oraz sery
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia. Następnie wykładamy podsmażone mięso.
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowym
Warstwę warzyw zalewamy sosem i posypujemy serem

Tagi:

brokuły