Sposób przygotowania:
Zapiekanka z penne i sosem serowo-brokułowymSos serowo-brokułowy
Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy posiekane bardzo drobno różyczki brokuła. Chwilę podgrzewamy i dodajemy wszystkie sery. Całość gotujemy ok. 5 min aż sery się rozpuszczą a sos zgęstnieje.
Zapiekanka z penne
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli al dente.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, por oraz pieczarki. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy ok. 5 min. Dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości.
Na osobnej patelni przesmażamy mięso mielone.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na makron wykładamy kolejno podsmażone mięso oraz warzywa. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180'C przez ok. 20 minut.