Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Oczyszczone i opłukane filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w paseczki. Oba składniki podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Umyte brokuły dzielimy na różyczki blanszujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy. Makaron penne podgotowujemy przez kilka minut i również odsączamy. Makaron do lasagne parzymy wrzątkiem. W dużym naczyniu mieszamy ze sobą makaron, brokuły oraz podsmażone mięso. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę przygotowanego sosu beszamelowego tak, by przykrył on cały spód, następnie wykładamy płatami makaronu do lasagne. Kolejną warstwę zapiekanki stanowią wymieszane ze sobą brokuły, penne oraz mięso. Na wierzch dania wykładamy pozostałą część beszamelu. Całość zapiekamy około godziny w temperaturze 180 stopni.