msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka z penne pełnoziarnistym.

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 34

Zapiekanki z makronów lubelli , mięsa i warzyw są bardzo lubiane w mojej rodzinie.Koniecznie dobrze doprawione i zapieczone pod beszamelem .

Zapiekanka z penne pełnoziarnistym.

Składniki:

Zapiekanka z penne pełnoziarnistym.

 

  • 40 dag makaronu pełnoziarnistego penne pióra Lubella
  • 45 dag mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo-wołowego
  • 1 duża biała cebula tzw.czosnkowa
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kawałek obranego i startego na drobnej tarce korzenia imbiru ok.5 cm
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka mieszanki marchewka+groszek
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 3 łyżki oleju do smażenia mięsa
  • 25 dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 1 płaska łyżka startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z penne pełnoziarnistym.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente (ok.9 minut).Odcedzić.
Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i starty imbir.Podsmażyć, dodać sos sojowo-grzybowy, ocet balsamiczny i chwilę razem poddusić.
marchewkę z groszkiem, osączyć, fasolkę wypłukać i także osączyć.
naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem.Wyłożyć na dno połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę mięsa i warzyw.Na to druga warstwa makaronu i ponownie mięso a na wierzch warzywa.
na patelni rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć.Wlać do tego mleko i mieszać, aż grudki mąki się rozpuszczą a składniki połączą w gładki sos.Doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem i zagotować, aż sos zacznie gęstnieć.
na wierzch naszej zapiekanki równomiernie rozlać sos i posypać grubo startym serem.Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 210 stopni i zapiekać górę jeszcze 10-15 minut.
po wyjęciu z piekarnika ozdobić np. Keczupem i posypać zieleninką.
smacznego