Sposób przygotowania:
Zapiekanka z prawdziwkami "jesienne dary"Przygotowanie prawdziwków:
Oczyszczone zdrowe grzybki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Jeśli są większe kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy grzybki. Podduszamy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
Przed końcem duszenia lekko je solimy .
Przygotowanie pozostałych składników:
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w mundurach w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Następnie odcedzamy i studzimy.
Obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżce rozgrzanego oleju delikatnie ją szklimy.
Paprykę płuczemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w paski.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Przygotowanie składników do zapiekania:
Okrągłą formę do zapiekania smarujemy tłuszczem.
Na dnie naczynia układamy pokrojone ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Następnie wykładamy równomiernie podduszoną cebulę,podduszone prawdziwki oraz pokrojoną paprykę. Całość posypujemy tymiankiem.
W rondelku roztrzepujemy śmietanę z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Powstałym sosem polewamy przygotowane składniki.
Etap końcowy:
Na sosie śmietanowym rozprowadzamy równo starty żółty ser.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 45 min.
lukrowanepierniczki
Agnieszka Rec
Dziękuję lukrowane pierniczki :)