Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

Zapiekanka z prawdziwkami "jesienne dary"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio znowu pojawiły się grzyby w lesie. Tym razem postanowiłam przygotować z nich pyszną zapiekankę z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Zapiekanka z prawdziwkami "jesienne dary" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z prawdziwkami "jesienne dary"

 

  • 5 dużych ziemniaków
  • 30 dag świeżych małych oczyszczonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag sera żółtego
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • świeży tymianek
  • przyprawa do ziemniaków
  • czosnek granulowany,sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z prawdziwkami "jesienne dary"

Przygotowanie prawdziwków:

Zapiekanka z prawdziwkami"jesienne dary"
Oczyszczone i umyte prawdziwki przekładamy do rondelka

Oczyszczone zdrowe grzybki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Jeśli są większe kroimy na mniejsze kawałki.

W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy grzybki. Podduszamy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.

Przed końcem duszenia lekko je solimy .

Przygotowanie pozostałych składników:

Zapiekanka z prawdziwkami"jesienne dary"
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki a paprykę kroimy w paski

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w mundurach w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Następnie odcedzamy i studzimy.

Obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżce rozgrzanego oleju delikatnie ją szklimy.

Paprykę płuczemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w paski.

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.

Przygotowanie składników do zapiekania:

Zapiekanka z prawdziwkami"jesienne dary"
Przygotowane składniki w formie posypujemy tymiankiem

Okrągłą formę do zapiekania smarujemy tłuszczem.

Na dnie naczynia układamy pokrojone ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Następnie wykładamy równomiernie podduszoną cebulę,podduszone prawdziwki oraz pokrojoną paprykę. Całość posypujemy tymiankiem.

W rondelku roztrzepujemy śmietanę z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Powstałym sosem polewamy przygotowane składniki.

Etap końcowy:

Zapiekanka z prawdziwkami"jesienne dary"
Przygotowaną formę ze składnikami do zapiekania wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 45 min

Na sosie śmietanowym rozprowadzamy równo starty żółty ser.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 45 min.