Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zapiekanka z selera i szynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę z selera można podawać jako danie obiadowe.

Zapiekanka z selera i szynki

Składniki:

Zapiekanka z selera i szynki

 

  • 2 piękne selery
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • mała cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z selera i szynki
Selery kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, obgotowujemy w osolonej i trochę osłodzonej wodzie, odcedzamy. Jednocześnie kroimy drobno szynkę, jajka ugotowane na twardo, siekamy natkę pietruszki, kroimy i dusimy cebulę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy śmietanę. Wkładamy nadzienie między 2 plastry selera, które następnie umieszczamy w dobrze natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch plastrów posypujemy tartym serem żółtym i za każdym kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w piekarniku w tem. 160 st. dopóki ser nie stopi się całkowicie.