mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedna z moich ulubionych zapiekanek, która znika bardzo szybko. Kiedyś jadłam ją u koleżanki i tak mi zasmakowała, że teraz często ją robię po swojemu.

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem
Por kroję w krążki i przesmażam na patelni na oleju, dodaję pod koniec groszek i fasolkę i dalej przesmażam 2 minuty. Ryż gotuję do miękkości według opakowania. Przekładam do miski i studzę. Dodaję tuńczyka którego odsączam z zalewy, majonez, przyprawę ognistą. Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Gotuję aldente w osolonej wodzie około 10 minut. Do naczynia od zapiekania przekładam ryż, na to połowa marchewki, fasolki, groszku, pora. Kolejna warstwa ryżu, warzywa. Wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 180 stopni. Pod koniec wysypuje ser starty i zapiekam jeszcze chwilę. Dekoruję pietruszką natką przed podaniem.
Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem
por przesmażony na oleju na patelnii krążki
Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem
tuńczyk odsączony dodany do ryżu i majonez
Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem
Marchewka z groszkiem podgotowana dodana do ryżu
Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem
Zapiekanka ułożona warstwowo w naczyniu przed pieczeniem