mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty, obiad to co wszyscy lubią czyli zapiekanka :-)

Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa

 

 

  • 1/2 brokułu

 

 

  • 3 marchewki

 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju

 

  • 1 łyżka majonezu

 

  • 700 ml bulionu albo wody

 

 

  • pietruszka natka

 

  • 1 cebula duża

 

  • olej

 

  • 20 dkg ser gouda

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa
Ryż przelewam zimną wodą, na patelni na oleju przesmażam cebulkę pokrojoną, dodaję ryż i dalej chwile przesmażam. Zalewam bulionem, i gotuje do miękkości. Kalafior i brokuła, dzielę na różyczki, marchewkę obieram i kroję w talarki i paski, jak kto lubi. Warzywa gotuję w osolonej wodzie aldenete. Do ryżu po ugotowaniu dodaję, tuńczyka, majonez, doprawiam, solą, pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam ryż, połowę na to część warzyw, znowu ryż, warzywa. Zapiekankę wstawiam na 30 minut temp 180 stopni do piekarnika. Po 15 minutach, posypuję ją serem i wstawiam ponownie. Przed podaniem dekoruje pietruszką.
Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa
Brokuł kalafior marchewka tuńczyk w oleju
Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa
Brokuł kalafior rózyczki marchewka talarki
Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa
Ryż ugotowany przełożony do naczynia z warzywami

Tagi:

ryż sery ser