misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zapiekanka z wędzona rybą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z brokułami ugotowanymi na parze.......

Zapiekanka z wędzona rybą

Składniki:

Zapiekanka z wędzona rybą

 

  • 450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na równe części
  • 225 g filetów z wędzonego karmazyna
  • 300 ml półtłustego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • mała puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 15 g masła
  • 25 g utartego sera cheddar

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wędzona rybą
Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie 15-20 minut, do miękkości. Dobrze odcedzić. Do płytkiej patelni włożyć rybę i zalać mlekiem. Przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut, aż zmięknie. Wyjąć rybę, zdjąć skórę, wyjąc ości, podzielić na małe kawałki. Odlać mleko i odstawić. Do mąki stopniowo dodać 200 ml mleka. Przelać do rondelka i stopniowo zagotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmniejszyć ogień i gotować przez minutę. Doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do temp 200stC. Wymieszać kawałki ryby, kukurydzę i sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przelać do płytkiego naczynia żaroodpornego. Ziemniaki utłuc z masłem i pozostałym mlekiem. Doprawić do smaku. Nałożyć na warstwę masy rybnej. Posypać tartym serem. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, aż wierzch potrawy się zrumieni. Podawać z brokułami ugotowanymi na parze,

Tagi:

sery ser