oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Zapiekanka z wieprzowiny i wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podać potrawę polaną sosem, który powstał trakcie pieczenia. Cytrynę podaje się oddzielnie.

Zapiekanka z wieprzowiny i wołowiny

Składniki:

Zapiekanka z wieprzowiny i wołowiny

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wieprzowiny i wołowiny
Wieprzowinę przepuścić przez maszynkę, dodać posiekaną cebulę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. namoczyć na godzinę kaszę pszenną, po czym ją ugotować i wymieszać z przygotowaną wieprzowiną. Wołowinę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz oraz drobno pokrojoną cebulę i wymieszać. Brytfannę posmarować masłem, ułożyć na niej równą warstwą wieprzowinę z kaszą, na niej położyć zmielone mięso wołowe, a następnie drugą warstwę wieprzowiny, po czym wyrównać, polać roztopionym masłem, w paru miejscach dać kawałki świeżego masła i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.