Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniakami serem camembert
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Ser i szynkę pokroić w słupki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, kłaść warstwami ziemniaki, ser, szynkę, kilka plasterków czosnku, posypać świeżo utartą gałką muszkatołową, oprószyć solą i pieprzem, następnie kolejną warstwę. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Wsadzić naczynie do piekarnika na 15 minut. Śmietanę wymieszać z jajkiem, odrobiną startej gałki, pieprzem i solą. Zapiekankę wyjąć z piekarnika (ostrożnie, bo będzie gorąca, polać zapiekankę śmietaną i wsadzić do piekarnika na kolejne 10 minut.