Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cienkie plastry i obgotowałam w osolonym wrzątku 10 minut i odcedziłam. Kurczaka pokroiłam na 2-3 centymetrowe kawałki, włożyłam do miski, dodałam czubrycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę oraz ok. szczypty soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszałam dokładnie. Pomidory przekroiłam na połówki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, na spodzie ułożyłam ziemniaki, na nich mięso, które posypałam suszonymi pomidorami, następnie pomidory, które posoliłam i popieprzyłam do smaku, a na koniec posypałam całość serem. Zapiekankę wstawiłam do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) i piekłam 20 minut z termoobiegiem. Na talerzu posypałam świeżą bazylią.
edytaha