Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków i żółtego sera
Ziemniaki obieram i kroję na średnie plasterki. Obraną cebulę kroje w drobną kostkę. Ser starłam na tarce o grubych oczkach i wymieszałam z cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej połowę ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie, posypałam solą i pieprzem. Na nie wyłożyłam mniej więcej połowę masy serowo - cebulowej. Na to wyłożyłam resztę ziemniaków, układając je tak jak poprzednio, posypałam solą i pieprzem i wyłożyłam pozostałą część masy serowo - cebulowej. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 1 godziny.Ziemniaki obieram i kroję na średnie plasterki. Obraną cebulę kroje w drobną kostkę. Ser starłam na tarce o grubych oczkach i wymieszałam z cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej połowę ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie, posypałam solą i pieprzem. Na nie wyłożyłam mniej więcej połowę masy serowo - cebulowej. Na to wyłożyłam resztę ziemniaków, układając je tak jak poprzednio, posypałam solą i pieprzem i wyłożyłam pozostałą część masy serowo - cebulowej. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 1 godziny.
kasia900