Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy wg własnego uznania. Pieczarki i boczek podsmażamy na suchej i rozgrzanej patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie naczynia układamy ziemniaki i posypujemy lekko solą i sporo przyprawy do ziemniaków. Ja użyłam Podlaską przyprawę do ziemniaków w Ziołowy Zakątek. na ziemniaki kładziemy boczek i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Na samą górę dajemy ser żółty w całych plastrach. Przykrywamy pokrywka od naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. Po 50 minutach wycigamy. Kroimy na 6 porcji i na każda dajemy trochę ketchupu.