Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków z jajkami
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać gorącą wodą, posolić, ugotować, ostudzić i pokroić w plastry.
Jaja umyć, ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu.
Płaski rondel wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i układać w nim warstwami ziemniaki polane rozpuszczoną margaryną, jaja, cebulę, posypując pieprzem oraz umytą i posiekaną zieloną pietruszką.
Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika.
Jaja umyć, ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu.
Płaski rondel wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i układać w nim warstwami ziemniaki polane rozpuszczoną margaryną, jaja, cebulę, posypując pieprzem oraz umytą i posiekaną zieloną pietruszką.
Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika.