Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami 3
Jajka po ugotowaniu przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, po czym przekroić na wpół na wzdłuż. Ziemniaki zaś obrać, umyć i pokroić na talarki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek na 15 min. Wyjąć, osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać bułką tartą. Układać na dnie talarki ziemniaków na to pokrojony w kostkę boczek i połówki jaj. Posypać mieloną słodką lub ostrą papryką i zakryć resztką talarków ziemniaczanych. Nastawić piekarnik na 175-180 st. C i wstawić naczynie do piekarnika na metalową kratkę. Zapiekać z 35 min. Wtenczas zrobić sos beszamelowy z jajka, śmietany,mąki i szczyptą gałki muszkatołowej. Zatrzepać widelcem i na pięć minut przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik i wysunąć naczynie, zalewając wierzch zapiekanki sosem. Wstawić ponownie na 5 min. do piekarnika. Gdy masa się zrumieni lekko, wyjąć naczynie z piekarnika przez rękawice kuchenne. Kroić i podawać na drugie danie.