Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
1. Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Pieczarki pokroić w ósemki i usmażyć na tłuszczu wraz z cebulką, doprawiając solą i pieprzem. Marchewkę pokroić w plasterki grubości około 1 cm i wrzucać na osolony wrzątek, gotować 5 minut, do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki i także usmażyć.
2. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i układać w nim kolejne warstwy: ziemniaki pokrojone w plasterki, marchewkę, pieczarki, kiełbasę i kolejną warstwę ziemniaków. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
2. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i układać w nim kolejne warstwy: ziemniaki pokrojone w plasterki, marchewkę, pieczarki, kiełbasę i kolejną warstwę ziemniaków. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.