Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po wystygnięciu obieramy i kroimy w grube plasterki.
Pieczarki również kroimy na duże kawałki i dusimy na maśle.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, oraz dość dużo czosnku (kilka dużych ząbków). Dorzucamy majeranek, rozmaryn, oregano, bazylie, tymianek, pieprz i sól do smaku. Smażymy aż mięso rozdrobni się i zarumieni.
Ser trzemy na grubej tarce.
Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło. W osobnym naczyniu mąkę rozpuszczamy w mleku. Masło powoli dodajemy do mleka z mąką, cały czas mieszając. W szklance żółtko rozbełtujemy z 2 łyżkami mleka i wlewamy do sosu. Dodajemy vegete, pieprz i gałkę do smaku. Nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia gdy zaczyna gęstnieć.
W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym zapiekankę układamy warstwowo. Na sam dół dajemy ok. 1/3 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków, dalej 1/2 mięsa, 1/2 pieczarek. Polewamy częścią sosu i posypujemy żółtym serem. Tak samo układamy kolejną warstwę, a na samą górę układamy ziemniaki. Zapiekankę zalewamy sosem. Tak ułożoną należy zapiekać w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 210-220 stopni. Chwilę przed wyjęciem zapiekankę należy posypać żółtym serem.
I voila, smacznego :)
Pieczarki również kroimy na duże kawałki i dusimy na maśle.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, oraz dość dużo czosnku (kilka dużych ząbków). Dorzucamy majeranek, rozmaryn, oregano, bazylie, tymianek, pieprz i sól do smaku. Smażymy aż mięso rozdrobni się i zarumieni.
Ser trzemy na grubej tarce.
Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło. W osobnym naczyniu mąkę rozpuszczamy w mleku. Masło powoli dodajemy do mleka z mąką, cały czas mieszając. W szklance żółtko rozbełtujemy z 2 łyżkami mleka i wlewamy do sosu. Dodajemy vegete, pieprz i gałkę do smaku. Nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia gdy zaczyna gęstnieć.
W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym zapiekankę układamy warstwowo. Na sam dół dajemy ok. 1/3 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków, dalej 1/2 mięsa, 1/2 pieczarek. Polewamy częścią sosu i posypujemy żółtym serem. Tak samo układamy kolejną warstwę, a na samą górę układamy ziemniaki. Zapiekankę zalewamy sosem. Tak ułożoną należy zapiekać w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 210-220 stopni. Chwilę przed wyjęciem zapiekankę należy posypać żółtym serem.
I voila, smacznego :)